Ράδιο Τσαρούχι Yazar : otonomA

O Τούρκος αρνητής στράτευσης Mehmet Tarhan συνελήφθη σήμερα (8 Απριλίου 2005) στις 5 το πρωϊ σε ένα ξενοδοχείο στο Basmane, ένα προάστιο του Ιzmir, όπου βρισκότανε για εργασία σε έκθεση βιβλίου.

Οδηγήθηκε σε ένα αστυνομικό τμήμα και κρατήθηκε εκεί μεχρις ότου ανοίξει το στρατολογικό κατάστημα. Εκεί του ζητήθηκε να υπογράψει έγγραφα που θα αποστέλονταν σε στρατιωτική μονάδα. Ο Mehmet Tahran απάντησε: «Δε θα γράψω ή υπογράψω τίποτε. Με φέρατε εδώ με τη βία και πρέπει να λύσετε το πρόβλημα που δημιουργήσατε απο μόνοι σας».

Ως αποτέλεσμα, τα πρώτα έγγραφα συμπληρώθηκαν με δεύτερα που βεβαίωναν ότι αρνήθηκε να υπογράψει και τα δύο. Στη συνέχεια, κλήθηκαν οι ανώτεροι και εμφανίστηκαν τρεις απο αυτούς. Ενω ο Mehmet Tarhan μπορούσε να κάθεται στον κήπο και να καπνίζει, του αποδόσανε έναν στρατευμένο ο οποίος του είπε ότι η θητεία του θα ακυρωθεί (nullified) αν επιχειρούσε να αποδράσει. Το στρατολογικό γραφείο κάλεσε επίσης την αστυνομία και ζήτησε απο τρεις αστυνομικους να τον φυλάνε. Στη συνέχεια στρατονόμοι, κλήθηκαν να αναλάβουν τον Mehmet Tarhan και να τον μεταφέρουν στο κέντρο εκπαίδευσης στο Tokat στο οποίο βιαστικά επανακλήθηκε (η αρχικά κλήση ήταν σε στρατιωτική μονάδα στη Samsun). Ο Mehmet Tarhan αρνήθηκα να συνεργαστεί, του περάσανε χειροπέδες και τον βάλανε σε ένα αυτοκίνητο. Παραμένει άγνωστο που θα οδηγηθεί. Ο Μehmet Tarhan κήρυξε απεργία πείνας.

Οι War Resisters International εκφράζει τις ανησυχίες της για τη μεταχείριση του Mehmet Tarhan και εκφράζει φόβους για την υγεία και την ασφάλειά του. Εκτιμά ότι βρίσκεται σε κίνδυνο φυσικής βίας απο τη στρατιωτική αστυνομία.

Οι War Resisters International καλούνε σε επιστολές διαμαρτυρίας προς τις Τουρκικές αρχές και τις Τουρκικές προξενικές αρχές στο εξωτερικό. Email διαμαρτυρίας να αποστέλλονται στον Γενικό Αργηγό
email gnkur@tsk.mil.tr . Φόρμα με έτοιμα email υπάρχει στο
http://wri-irg.org/co/alerts/20050408a.html.

Οι War Resisters' International καλούνε για την άμμεση απελευθέρωση του Mehmet Tarhan.

Για τους War Resisters' International

Kaynak:
http://www.omhroi.gr